poniedziałek, 20 maja 2013

Tartaletki z owocami



Wczoraj pierwszy raz w życiu robiłam Tartaletki z owocami. Dziwie się sobie, bo jest to łatwe, i smaczne :)

Jako dziecko zawsze wzdychałam do takich owocowych tartaletek w cukierniach, a teraz mam swoją, domową wersję :) Oczywiście, nie wyglądają jak z cukierni, ale jak na pierwszy raz to jestem z siebie dumna :)

Jak widzicie, ja użyłam foliowych foremek, można też kupić specjalne foremki do tego smakołyku.

*Proporcje starczają na ok. 12 sztuk.

1.  PRZYGOTOWAĆ MASĘ BUDYNIOWĄ.
Składniki na masę:

  • 400ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50g cukru
  • 25g mąki
  • 25g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
  1. Lekko zagotować mleko.
  2. Wymieszać cukier z żółtkami. Dodać mąki. Wymieszać.
  3. Dodać ciepłe mleko, mieszać cały czas. (Jeśli sie zwarzy, przesiać przez sitko. 
  4. Mieszać masę, aż zgęstnieje.
2. PRZYGOTOWAĆ CIASTO.
Składniki na ciasto:
  • 140g masła o temperaturze pokojowej
  • 80g cukru pudru
  • 200g mąki
  • 1/2 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Zagnieść ciasto z podanych składników. Należy to robić szybko by ciasto nie było zbyt ciepłe od ciepła rąk. Jeśli będzie za ciepłe, schłodzić w lodówce przez 10-15 min. 
  2. Wyłożyć foremki ciastem, wyrównać brzegi, i podziurkować dno widelcem by nie urosło podczas pieczenia.
  3. Schłodzić przygotowane foremki przez 30 min w lodówce.
  4. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
  5. Piec przez 12-15 min, lub do osiągnięcia złotego koloru.
3. PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ.
Rozgrzać w kąpieli wodnej 1/4 szklanki dżemu morelowego i 1 łyżkę wody. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się kawałków owoców. 

4. PRZYGOTOWANIE TARTALETEK.
  1. Rozprowadzić pędzelkiem polewę na upieczonych tartaletkach. 
  2. Wyłożyć masę budyniową rekawem kuchennym.
  3. Ułożyć pokrojone owoce na górze.
  4. Nałożyć polewę pędzelkiem na owoce, by nadać im blasku. 

No i to cała filozofia tartaletek. Pod ręką akurat miałam truskawki, winogrona i ananasa w puszce. Możecie śmiało dodać kiwi, brzoskwinie, borówki, jeżyny, maliny i inne owoce wg. uznania :) 

Przepis jest adoptowany z przepisu DessertzHouse - Fresh Fruit Tarts, który znalazłam na YouTube.

Mam ochotę zmodyfikować ten przepis, i przyrządzić tartaletki z masą śmietanową, zamiast budyniowej następnym razem. 

A tym czasem lecę po tartaletke, jeśli jeszcze jakaś została, chociaż znając skłonności mojej rodziny do podjadania słodkiego... hihi do nastepnęgo przepisu ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz