Wczoraj pierwszy raz w życiu robiłam Tartaletki z owocami. Dziwie się sobie, bo jest to łatwe, i smaczne :)
Jako dziecko zawsze wzdychałam do takich owocowych tartaletek w cukierniach, a teraz mam swoją, domową wersję :) Oczywiście, nie wyglądają jak z cukierni, ale jak na pierwszy raz to jestem z siebie dumna :)
Jak widzicie, ja użyłam foliowych foremek, można też kupić specjalne foremki do tego smakołyku.
*Proporcje starczają na ok. 12 sztuk.
1. PRZYGOTOWAĆ MASĘ BUDYNIOWĄ.
Składniki na masę:
- 400ml mleka
- 4 żółtka
- 50g cukru
- 25g mąki
- 25g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
- Lekko zagotować mleko.
- Wymieszać cukier z żółtkami. Dodać mąki. Wymieszać.
- Dodać ciepłe mleko, mieszać cały czas. (Jeśli sie zwarzy, przesiać przez sitko.
- Mieszać masę, aż zgęstnieje.
2. PRZYGOTOWAĆ CIASTO.
Składniki na ciasto:
- 140g masła o temperaturze pokojowej
- 80g cukru pudru
- 200g mąki
- 1/2 jajka
Sposób przygotowania:
- Zagnieść ciasto z podanych składników. Należy to robić szybko by ciasto nie było zbyt ciepłe od ciepła rąk. Jeśli będzie za ciepłe, schłodzić w lodówce przez 10-15 min.
- Wyłożyć foremki ciastem, wyrównać brzegi, i podziurkować dno widelcem by nie urosło podczas pieczenia.
- Schłodzić przygotowane foremki przez 30 min w lodówce.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
- Piec przez 12-15 min, lub do osiągnięcia złotego koloru.
3. PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ.
Rozgrzać w kąpieli wodnej 1/4 szklanki dżemu morelowego i 1 łyżkę wody. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się kawałków owoców.
4. PRZYGOTOWANIE TARTALETEK.
- Rozprowadzić pędzelkiem polewę na upieczonych tartaletkach.
- Wyłożyć masę budyniową rekawem kuchennym.
- Ułożyć pokrojone owoce na górze.
- Nałożyć polewę pędzelkiem na owoce, by nadać im blasku.
No i to cała filozofia tartaletek. Pod ręką akurat miałam truskawki, winogrona i ananasa w puszce. Możecie śmiało dodać kiwi, brzoskwinie, borówki, jeżyny, maliny i inne owoce wg. uznania :)
Przepis jest adoptowany z przepisu DessertzHouse - Fresh Fruit Tarts, który znalazłam na YouTube.
Mam ochotę zmodyfikować ten przepis, i przyrządzić tartaletki z masą śmietanową, zamiast budyniowej następnym razem.
A tym czasem lecę po tartaletke, jeśli jeszcze jakaś została, chociaż znając skłonności mojej rodziny do podjadania słodkiego... hihi do nastepnęgo przepisu ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz