czwartek, 23 maja 2013

Sernik z ciastem kakaowym



Oto i on! Jest to nietypowy sernik, moge śmiało powiedzieć, zamiast biszkoptu czy kruchego ciasta na dnie, jest kakaowe ciasto, tak samo na górze. To właśnie ta kakaowa rewolucja sprawia, że jest on perełką w świetle innych serników. 

Niestety, jest on trochę czasochłonny w przygotowaniu, więc robie go zazwyczaj tylko na świeta, czy jakieś większe okazje, ale warto się pomęczyć gdy wszystkim smakuje :) 

KROK 1: Przygotowujemy ciasto kakaowe. 
Składniki:

  • 600g mąki
  •  9 łyżek cukru
  • Cukier wanilinowy
  • 300g margaryny (twardej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 6 łyzek kwaśnej śmietany
      -> Zagniatamy ciasto z podanych składników, dzielimy na dwię części, i wkładamy do zamrażarki na czas robienia masy serowej. 

     KROK 2: Przygotowujemy masę serową.
     Składniki:
  •      1kg twarogu
  •      1 szkl. cukru
  •      4 łyżki roztopionego masła
  •      5 jajek
  •      budyń waniliowy
  •      łyżka mąki ziemniaczanej
     Sposób przygotowania:
  1.        Zmielić twaróg (raz lub dwa razy - tak by był gładziutki)
  2.      Utrzeć żółtka z cukrem, dodać ser, tłuszcz, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać na   gładką masę. 
  3.      Białka ubić osobno na sztywno (dodaj szczypte soli), i delikatnie domieszać do sera. (Można też dodać rodzynki, ale ja tego nie robie bo moja siostra ich nie lubi :/ )
  4.        Formę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.
  5.        Nastawić piekarnik do 180 stopni C. 
  6.       Wyjąć pierwszą część ciasta z zamrażarki, zetrzeć na grubych oczkach. Wylać na to masę serową. Zetrzeć drugą część ciasta kakaowego. 
  7.        Piec przez ok. 1 godzinę.
  8.        Można włożyć sernik do lodówki na noc, by ser bardziej stężał jeśli chcecie.

      KROK 3: Pokroić i jeść :) Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz