Witajcie :)
Wczoraj upiekłam babeczki typu cupcakes o smaku cytrynowym. Tak naprawde, to wystarczy podstawowy przepis na ciasto, a reszta to już kwestia smaku. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni! Ja osobiście ekperymentuje, czasem aż za bardzo, jak to moja mama mówi: "prze dobrzyłam" hehe.
A więc wracając do tematu, przepis jest bardzo prosty:
Składniki:
Na podstawowe ciasto do babeczek (12 sztuk):
- 150g mąki
- 100g cukru
- 100g miękkiej margaryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Dodatki - do cytrynowych
sok z połowy cytryny, skórka z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
- Nastawić piekarnik do 190stopni.
- Utrzeć cukier z margaryną.
- Dodać jajka. Wymieszać.
- Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać dodatki. Wszystko wymieszać na bardzo gęstą masę.
- Wyłożyć papierowe foremki (1 łyżka jest wystarczająco na babeczkę)
- Piec ok 15min, sprawdzić patyczkiem czy suche.
Inne dodatki:
- kakao i czekolada
- rodzynki
- borówki/jagody
- ekstrakt z wanilli/olejek/cukier wanilinowy
Lukier:
500g cukru pudru i 2 białka.
Ubić białka na puszystą pianę. Dodawać po trochu cukru pudru ucierając drewnianą łyżka na gęstą masę.
- do tych babeczek użyłam cytrynowego lukru także, więc dodałam barwnik żółty i sok z cytryny :) Udekorowałam kandyzowaną wisienką i kawałkiem cytryny :)
Uwielbiam cytrynowe babeczki, bo nie są takie słodkie, z resztą, każde ciasto cytrynowe kocham <3.
A Wy w jakim wariancie smakowym najbardziej lubicie babeczki ? ;)
osobiście lubię ostre babeczki ! Nie za słodkie nie za kwaśne ! takie w sam raz na raz!
OdpowiedzUsuń