Do biszkoptu będziecie potrzebować:
- 20 jajek
- 400g orzechów włoskich
- 8 łyżek bułki tartej
- 20 łyżek cukru
Sposób przygotowania:
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- W osobnej misce wymieszać posiekane orzechy z bułką tartą - dodać do żółtek z cukrem.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli - dodawać z małych ilościach do masy żółtkowej delikatnie mieszając najlepiej szpatułką.
- Wylać na dwie tortownice wysmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą (gdy nie macie dwóch takich samych to trzeba upiec jedna po drugiej - wtedy lepiej przyrządzić ciasto z połowy składników, i po włożeniu pierwszej części przygotować drugą partię).
- Tortownicę należy mocno opukać po ściankach by wyrzucić powietrze (tak wyrzucić o dziwo w biszkopcie).
- Piec w temperaturze 190 stopni przez 25min (sprawdzać wykałaczką czy jest sucha).
- Po ostygnięciu, przekroić na pół, by uzyskać dwie warstwy.
Teraz możecie przygotować kawowy krem na bazie masła.
Składniki:
- 4 kostki masła NIESOLONEGO
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 8 łyżek cukru
Jak przygotować:
- Miękkie masło utrzeć na biało.
- Kawę rozpuścić z cukrem w małej ilości wody. Ostudzić.
- Dodawać po trochu do masła i ucierać na gładką masę.
- Można dodać cukru pudru gdy wolisz słodszy krem.
Oczywiście, krem można zrobić w innych wariantach smakowych:
Truskawkowy: utrzeć 400g truskawek z cukrem
Orzechowy: dodać 200g drobno zmielonych orzechów
Cytrynowy/Pomarańczowy: skórka i sok z jednego owoca
Teraz pozostaje tylko przełożenie warstw biszkoptu kremem, można biszkopt nasączyć dowolnie. Jak widać na focie, boki obsypałam wiórkami kokosowymi, góre polałam polewą czekoladową, a różyczki są wykonane z marcepanu.
Aaa i bardzo ważna uwaga, na co ja nie wpadłam gdy robiłam ten tort. Nie chowajcie tego tortu do lodówki, bo wam masło zkostnieje.. tak jak mi...
Czekam na wasze relacje :)
pysznieee wyglada :)
OdpowiedzUsuńobserwuje cie!
może i wygląda, ale wpadka była gdy chciałam pokroić gdy goście przyszli a tort zamarzniety hihi, nie popełnijcie mojego błedu ;P
UsuńWygląda rewelacyjnie pewnie też tak smakuje, uwielbiam torciki :) najbardziej tort czekoladowy!!!:)
OdpowiedzUsuńzamiast kawy możesz dodać rozpuszczone kakao w gorącej wodzie czy mleku, eksperymentuj i daj znać jak poszło, sama jestem ciekawa :)
UsuńWygląda pysznie. Przeraża mnie ilość jajek, no ale biszkopt to biszkopt :). Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńco mnie zdziwiło gdy pierwszy raz robiłam ten przepis, że nie ma w nim nic a nic mąki, trochę dziwnie, ale zapewniam, że biszkopcik wychodzi puszysty :)
UsuńCzekam na próbkę !
OdpowiedzUsuń