niedziela, 21 kwietnia 2013

Krówkowe szyszki

Wybaczcie,  że długo mnie tu nie było, praca, studia, a do tego zbliżające sie egzaminy :/

Ale znalazłam chwilke na szybki smakołyk !
Przepis mojej babci, lekko zmieniony przeze mnie :)

Składniki:
  • kostka margaryny do pieczenia
  • 500g krówek (miękkich, nie ciągnących się)
  • 160g ryżu prażonego
  • 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
  1. Roztopić masło z krówkami.
  2. Dodać kakao. 
  3. Zostawić masę do ostygnięcia na chwile, mieszajac.
  4. Dodać ryż i wymieszać. 
  5. Uformować placuszki jak ja, a według przepisu mojej babci szyszki, chociaż takie się cięzko je :)



Smacznego !



9 komentarzy:

  1. Muszą być obłędnie słodkie. Ale ja uwielbiam słodkość krówek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ugotowalam tylko dla mamy bo staram sie unikac takich rzeczy jak ryz, ziemniaki czy makaron :-) ale zjadlabym sobie te szyszki.. szkoda tylko, ze nie moge jesc czekolady haha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryż nie musi być czekoladowy, może być zwykły, a tylko odrobinka kakao więc nie tak wiele czekolady naprawde :P

      Usuń
  3. wyglądają jak kupki aczkolwiek smakują wybornie *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama czasem je robi- uwielbiam je :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Też zrobiłam dla rodziny, zniknęły błyskawicznie

    OdpowiedzUsuń
  6. smak mojego dzieciństwa, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj pamiętam szyszki, jadło się w szkole :)

    OdpowiedzUsuń