No to mamy kolejny przepis do kolekcji :) Długo mnie tu nie było, egzaminy już jutro, ale na szczęście tylko cztery i zaczynam trzy miesięczne wakacje jupi!!
Ciasto marchewkowe jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, i tak naprawde, po za czasem pieczenia, najwięcej zajmuje starcie marchwi.
Większość z tych składników każdy ma w domu, więc jest to tanie i szybkie ciasto. Idealne na zapowiedzanych rano gości czy do kawy przy podwieczorku.
Samo ciasto w sobie nie jest bardzo słodkie, więc jest dobre dla osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi ciastami. Natomiast lukier jest prze słodki, lecz czuć w nim kwaskowość serka, ale to własnie ten lukier dodaje całośći niepowtarzalnego smaku!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 szklanki startej marchwi na drobnej tarce
- skórka z jednej pomarańczy i sok z połowy
- opcjonalnie: szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pikanów
Sposób przygotowania:
- Nastawić piekarnik do 175stopni C. Wysmarować tłuszczem blaszke o wielkości 23x33cm.
- W dużej misce, ubić jajka, olej, cukier, cukier wanilinowy, sok z pomarańczy i skórka z pomarańczy.
- Dodać mąke, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
- Dodać marchew i orzechy. Wymieszać i wlać na blaszkę,
- Piec przez 40-50 minut. (sprawdzić patyczkiem czy suchę w środku)
Po ostudzeniu, jak widzicie, na zdjęciu, można, a nawet trzeba zrobić lukier typu frosting.
Do frostingu potrzebujemy:
- 70g miękkiego niesolonego masła
- 400g cukru pudru
- 200g serka typu philadelphia
- sok z połowy pomarańczy
- skórka z połowy pomarańczy
Jak go zrobić? Uwaga, jest on bardzo delikatny i w żadnym przypadku nie można użyć miksera - należy ucierać szpatułką lub drewnianą łyżką.
- Utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką masę i sokiem pomarańczy. (Należy to robić w częsciach by cały cukier puder sie połączył z masłem)
- Dodać skórkę z pomarańczy i serek, teraz trzeba być jeszcze bardziej ostrożnym i delikatnym. Delikatnie mieszać, ale tylko tyle by połączyć składniki. Przesadne mieszanie spowoduje, że serek zrobi się płynny.
- Wyłożyć tak przygotowany lukier na ciasto.
Smacznego ! :)
świetny blog ♥! lubię takie notki! ♥
OdpowiedzUsuńjeżeli masz ochotę to zaobserwuj mojego bloga - odwdzięczę się oczywiście :)
xoxo, Turqusowa.
o to jestem:) świetne pyszności:) czekam na więcej przepisów, obserwuję:) buziaki
OdpowiedzUsuńslyszalam , ze ciasto marchewkowe jest bardzo smaczne a jakos nigdy nie moge sie odwazyc na sprobowanie jego! hehe :-D
OdpowiedzUsuńale wyglada smakowicie <3
ja tak samo z nudow czasami podjadam, ale wtedy jak mowie siegam po ''cos zdrowego''.. :)
nie czuć i nie widać marchewki w cieście po upieczeniu więc nie bój się :)
UsuńWłaśnie jak smaukuje ciasto??? Muszę się przyznać, że nigdy nie jadłam ;d ( widzę pl cukier wan. ) ;))
OdpowiedzUsuńnie czuć marchewki, nie jest zbyt słodkie ale za to lukier na górze nadrabia słodkością :D a no polski polski, mimo 7dmiu lat za granicą nie zrezygnowałam totalnie z polskich produtów, z resztą nie wszystkie produkty mają swój odpowiednik w irlandii :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń